• Προσφέρουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα που χρειάζεστε κατευθείαν από το έδαφος στο τραπέζι σας Οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια ήταν από δύσκολες έως απάνθρωπες. Αυτό γιατί οι δουλειές της υπαίθρου ήταν και είναι πάντα βαριές και δύσκολες.
  • Γίνονταν γιατί έπρεπε, γιατί ήταν ζωτική ανάγκη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο ζευγολάτης έπρεπε να σπείρει το χωράφι του με τα βόδια ή τα άλογα, αυλακιά - αυλακιά, σπυρί - σπυρί το σιτάρι, το κριθάρι, το λαθούρι ή ότι άλλο, με το βοριά να τον διαπερνά και το κρύο και τη βροχή να του τσακίζει τα κόκαλα.
  • Αργότερα θα 'πρεπε να σκάψει τ' αμπέλια με το ξινάρι. Να οργώσει πάλι και να σπείρει τις οψιμιές. Να τις σκαλίσει αργότερα ένα, δύο ή και τρία χέρια πολλές φορές, να τις καθαρίσει από τα ζιζάνια και να τις ποτίζει ανά τακτά διαστήματα, μένοντας μερόνυχτα ολόκληρα με τα πόδια στο νερό.
  • Κι ερχόταν το Καλοκαίρι, η ώρα της συγκομιδής των δημητριακών που κάτω από το λιοπύρι έπρεπε να μαζέψει στάχυ - στάχυ τον κόπο του στ' αλώνι, κι από κει, μετά τ' αλώνισμα, να τον αποθηκεύσει, για να ζήσουν άνθρωποι και ζωντανά.
  • Μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, έρχεται η συγκομιδή των όψιμων, ο τρύγος, τα πατητήρια, το μάζεμα της ελιάς, το λάδι, δουλειές εξ ίσου δύσκολες και κοπιαστικές. Ο ίδιος άνθρωπος σαν τσοπάνης, έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του γιατί από αυτά ζούσε. Έτσι έπρεπε να τους εξασφαλίζει τροφή, νερό και ζέστη για τους κρύους μήνες του Χειμώνα, καθώς και φροντίδα στη γέννα και στον θηλασμό των μικρών.
  • Δεν είχαν ρολόγια να μετρούν το χρόνο, όμως είχαν επινοήσει τρόπους να βρίσκουν την ώρα με ακρίβεια, παρατηρώντας τον ήλιο, τη σκιά των δέντρων την ημέρα, τ' αστέρια, τον αυγερινό, τον αποσπερίτη, την αλετροπόδα, ή μετρώντας τα λαλήματα του κόκορα, τη νύχτα.
Ιστορικό
PDF Εκτύπωση E-mail

Με το νόμο 5647/1932 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Α, με αριθμό φύλλου 308/7-9-1932, ιδρύθηκε Ταμείο Λαϊκών Αγορών Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την προσέλκυση των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές, ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές και σε συμφέρουσα τιμή.

Με τον αναγκαστικό νόμο 1470/1938 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Α, αριθ. φύλλου 428/12-11-1938 τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο ιδρυτικός νόμος, καθώς και άλλοι σχετικοί νόμοι.

Με το προεδρικό διάταγμα 489/1987 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 226/23-12-1987, τεύχος Α, και έτσι όπως ισχύει μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκε Οργανισμός Ταμείου Λαϊκών Αγορών, με αντικείμενο τη μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και την ίδρυση νέων λαϊκών αγορών.

Η πρώτη λαϊκή αγορά κάτω από την αιγίδα του ιδρυθέντος φορέα του ταμείου Λαϊκών αγορών λειτούργησε σαν Α/Α πρώτη Αθηνών στη Γούβα στην πλατεία Αμβροσίου."